Helsingin Hapkido, Finland

Dojang: Liikuntamylly, Myllypurontie 1, 00920 Helsinki, Suomi/Finland

© 2009–2022 Helsingin Hapkido ry, Finland  •  All Rights Reserved.

KWAN NYOM HAPKIDO

Kwan Nyom Hapkido on International Hapkido Alliancen opettama Hapkidon tyylisuunta jota Myös Suomen Hapkidoliitto opettaa. Suoraan koreasta käännettynä nimi kuuluu : 'Käsitteiden koulu'. Tämä kuvaa hyvin tapaa jolla Hapkidoa opetamme.
International Hapkido Alliance (IHA)
Suomen Hapkidoliitto (SHL)

Hapkido on Taekwondon jälkeen tunnetuin korealainen kamppailulaji. Se pitää sisällään nivellukkoja, alasvientejä, korealaisille lajeille ominaisia potkutekniikoita sekä tietysti myös lyöntejä. Laji on hajonnut lukemattomiin koulukuntiin, joiden painotukset eroavat jossain määrin toisistaan.

Perinteisesti Hapkidoa on opetettu ennalta määrättyinä reaktioina erilaisiin tarttumisiin ja muihin hyökkäyksiin, esimerkiksi 10 eri irroitusta suorasta ranneotteesta tai 10 eri irroitusta ristiotteesta jne. Tämä tarkoittaa, että oppilas näkee oppimisprosessinsa aikana suuren määrän tekniikoita, jotka toistuvat hänen oppiessaan puolustautumaan eri hyökkäyksiä vastaan. Yksi hyökkäys monta erilaista tekniikkaa.

Kwan Nyom Hapkidossa opetellaan taas vain yksi käsite tai tekniikka (esimerkiksi kyynärlukko) ja sen soveltamista erilaisia hyökkäyksiä vastaan. Yksi tekniikka monta erilaista hyökkäystä. Tällöin oppilas oppii käsitteen kunnolla ja osaa soveltaa sitä käytäntöön riippumatta hyökkäystavasta.

Idea on sama, kuin matematiikassa. Kun tietää miten yhteenlasku tehdään, ei laskettavilla luvuilla ole enää merkitystä, koska yhteenlaskun käsite on ymmärretty. On tärkeää ymmärtää, että tiettyjä tekniikoita voi luonteensa vuoksi soveltaa tietyissä tilanteissa ja kun tämä on harjoittelulla saatu selkärankaan ei hyökkäyksen tyypillä tai suunnalla ole enää merkitystä.

Kwan Nyom Hapkido korostaa soveltamiskyvyn tärkeyttä, koska realistisessa itsepuolustustilanteessa asiat eivät tapahdu ennalta määrättyinä. Kwan Nyom Hapkidon tapa opettaa tekniikat helpottaa niiden soveltamista käytäntöön.

Kwan Nyom Hapkido on yksi tapa tulkita ja opettaa Hapkidoa. Suurmestari Geoff J. Booth:in tärkein tavoite tyyliä luodessa on ollut tehdä siitä helposti omaksuttava ja käytännön läheinen. Siksi harjoittelun painopiste ennen mustan vyön saavuttamista onkin ennen kaikkea Hapkidon käyttö itsepuolustustilanteessa ja tämä näkyy järjestelmän tavassa opettaa niin lukot ja putoamistekniikat, kuin potkut ja lyönnitkin.

Mustalta vyöltä eteenpäin harjoittelu toki jatkuu tekniikkakartan mukaisesti, mutta harjoittelijoita rohkaistaan etsimään ja löytämään omaa tapaansa tulkita laajaa lähitaistelujärjestelmää Hapkidoa.

Mikäli Hapkidossa kilpaillaan, ovat kyseessä lähes poikkeuksetta tekniikoiden arvosteluun keskittyvät näytöskilpailut, tosin Suomessa Kwan Nyom Hapkido järjestävät paikallisena erikoisuutena myös ottelukilpailuja.

Kwan Nyom Hapkido on International Hapkido Alliancen opettama Hapkidon tyylisuunta, jota myös Suomen Hapkidoliitto ja sen jäsenseurat Suomessa opettavat. Suoraan koreasta käännettynä nimi kuuluu ‘käsitteiden koulu’. Tämä kuvaa hyvin sitä tapaa jolla Hapkidoa opetetaan. Perustekniikoista löytyy paljon samaa, kuin perinteisemmistä Hapkidotyyleistä, ero tulee selkeimmin esiin juuri opetuksessa. Kwan Nyom Hapkido tyylisuunnan perustaja ja kehittäjä Suurmestari Geoff J. Booth aloitti Kwan Nyom Hapkidon opettamisen vuonna 1999. Nyt kouluja on kaikkialla maailmassa ja lajin harrastajamäärät ovat nopeassa kasvussa.

Tutustu ja innostu!

Helsingin Hapkido | Kwan Nyom Hapkido